Jagoda kamczacka - Wojtek
Opis
Odmiana średnio-wczesna
Nie wymagająca
Super zapylacz
Mrozoodporna
Opis
Pora dojrzewania: początek czerwca
Owoce: słodko-kwaskowate, granatowe z niebieskawym nalotem
Plenność: obfita
Pokrój krzewu: kulisty, do 200 cm
Wzrost: silny
Odporność na choroby: duża
Odporność na mróz: bardzo wysoka, do -30 C
Wymagania glebowe: umiarkowanie wysokie, o lekko kwaśnym odczynie glebowym i lekkiej wilgotności
Stanowiska: słoneczne lub lekko zacienione
Zapylacz: Zojka
Jagoda kamczacka to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. W Polsce jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana, ale to się zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. Jagoda kamczacka jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Owoce jagody kamczackiej odznaczają się wysoką wartością odżywczą, gdyż dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. W ich składzie znajduje się witamina C należąca do naturalnych przeciwutleniaczy. Związek ten wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego przyczyniając się do i zmniejszenia zachorowalności na różnego rodzaju infekcje. Jagoda kamczacka dostarcza także witamin z grupy B, które zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego oraz niezbędnych organizmowi składników mineralnych: wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu. Redukują one szkodliwe działanie wolnych rodnik tlenowych, a tym samym opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają występowaniu wielu chorób przewlekłych – nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu), cukrzycy. Z tego powodu jagoda kamczacka często określana jest jako owoc wiecznej młodości.
Dane techniczne
Wysokość: | 40-60 cm |
Wiek sadzonki: | 3 letnia |
Doniczka: | 2l |
Opinie o produkcie (0)
ROŚLINY WYSYŁAMY OD PONIEDZIAŁKU DO CZWARTKU