Morwa BIAŁA dla diabetyków SMACZNE OWOCE witaminy - Sadzonka DONICZKA
Opis

Odmiana Wczesna

Mrozoodporna

Na nalewki i przetwory

Nie wymaga zapylacza
Opis:
Pora dojrzewania: sierpień
Owoce: bardzo duże (9-10 g)
Plenność: coroczna
Pokrój krzewu: korona gęsta
Wzrost: mocny
Odporność na choroby: bardzo duża; na mróz: bardzo duża, do -30st
Wymagania glebowe: umiarkowane
Stanowiska: słoneczne lub pół zacienione
Zapylacze: samopylna
Podkładka: nieszczepiona
Morwa biała zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, cukry (inwertowany, trzcinowy). Owoce zawierają także witaminę A, B1, B2, C. Zawierają kwasy (cytrynowy, jabłkowy) karoteny, kwas foliowy. To również źródło antocyjanów, pektyn, soli mineralnych, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Owoce morwy są niskokaloryczne – 10 dag z czarnej zawiera zaledwie 64 kcal. Są środkiem lekko przeczyszczającym, stosuje się je przy zaparciach i bolesnych kolkach. Działają również wykrztuśnie. Przetwory z owoców morwy czarnej, zawierającej więcej żelaza od białej, działają krwiotwórczo i są zalecane przy anemiach na tle niedoboru tego pierwiastka. Dzięki niskiej zawartości sacharozy mogą je jadać cukrzycy i osoby ze skłonnością do nadwagi.
Obecnie morwa biała stosowana jest w przypadkach raka piersi, raka jajnika, zapalenia nadkłykcia bocznego kości ramiennej (łokieć tenisisty). W lecznictwie świeżo wyciśnięty sok z korzeni morwy ma właściwości przeciwrobaczne, likwiduje glisty w przewodzie pokarmowym. Odwary z gałązek i korzeni leczą kaszel, astmę i bronchit oraz posiadają właściwości moczopędne. Nalewka na liściach wspomaga leczenie grypy, anginy i przeziębienia dzięki swym właściwościom przeciwgorączkowym.
Dane techniczne
Wysokość | 40-50 cm |
Roślina w formie: | Doniczka 1l |
Opinie o produkcie (0)
Zapraszamy do zakupu